Maniac (Film, 1980) - MovieMeter.nl (2024)

+ Mijn Updates

+ Mijn Films

  • Info
  • Stemmen
  • Statistieken

Horror |87 minuten

3,05 213 stemmen

+ Mijn stem

126 reacties

Genre:Horror

Speelduur:87 minuten

Oorsprong:Verenigde Staten

Geregisseerd door:WilliamLustig

Met onder meer:JoeSpinell en CarolineMunro

IMDb beoordeling:Maniac (Film, 1980) - MovieMeter.nl (2)6,4(20.351)

Gesproken taal:Engels

  • On Demand:

  • Maniac (Film, 1980) - MovieMeter.nl (3) Niet beschikbaar op Netflix
  • Maniac (Film, 1980) - MovieMeter.nl (4) Niet beschikbaar op Pathé Thuis
  • Maniac (Film, 1980) - MovieMeter.nl (5) Niet beschikbaar op Videoland
  • Maniac (Film, 1980) - MovieMeter.nl (6) Niet beschikbaar op Amazon Prime
  • Maniac (Film, 1980) - MovieMeter.nl (7) Niet beschikbaar op Disney+
  • Maniac (Film, 1980) - MovieMeter.nl (8) Niet beschikbaar op Google Play
  • Maniac (Film, 1980) - MovieMeter.nl (9) Niet beschikbaar op meJane

Plot Maniac

"I warned you not to go out tonight!"

Frank Zito is een alleenwonende man van gemiddelde leeftijd. Hij woont in New York City en werkt als conciërge in een klein appartementencomplex. Wat niemand weet is dat Frank een schizofrene seriemoordenaar is, die iedere nacht vrouwen stalkt en ze vermoord. Hij scalpeert de hoofdhuid van hun hoofd af, en zet het thuis op poppen. Ook neemt hij hun kleding mee ter decoratie.

Maniac (Film, 1980) - MovieMeter.nl (10)Maniac (Film, 1980) - MovieMeter.nl (11)Maniac (Film, 1980) - MovieMeter.nl (12)Maniac (Film, 1980) - MovieMeter.nl (13)Maniac (Film, 1980) - MovieMeter.nl (14)Maniac (Film, 1980) - MovieMeter.nl (15)Maniac (Film, 1980) - MovieMeter.nl (16)Maniac (Film, 1980) - MovieMeter.nl (17)Maniac (Film, 1980) - MovieMeter.nl (18)Maniac (Film, 1980) - MovieMeter.nl (19)Maniac (Film, 1980) - MovieMeter.nl (20)Maniac (Film, 1980) - MovieMeter.nl (21)Maniac (Film, 1980) - MovieMeter.nl (22)Maniac (Film, 1980) - MovieMeter.nl (23)Maniac (Film, 1980) - MovieMeter.nl (24)Maniac (Film, 1980) - MovieMeter.nl (25)

',nextArrow: '

',responsive: [{breakpoint: 767,settings: {slidesToShow: 2.2,slidesToScroll: 2}}]});});

Externe links

Volledige cast

Acteurs en actrices

Joe Spinell

Frank Zito

Nelia Bacmeister

Carmen Zito

Denise Spagnuolo

Denise

Billy Spagnuolo

Billy

Kelly Piper

Nurse

Rita Montone

Hooker

Hyla Marrow

Disco Girl

Tom Savini

Disco Boy

Linda Lee Walter

Beach Girl

', nextArrow: '

',responsive: [{ breakpoint: 767, settings: {slidesToShow: 2.7,slidesToScroll: 2 }}]});});

Video's en trailers

Voeg een video of trailers toe

Reviews & comments

  • 126 berichten
  • 29 meningen

* denotes required fields.

* denotes required fields.

  • 126 BERICHTEN
  • 29 MENINGEN

zoeken in:

Vorige12345Volgende

Flavio

  • 4542 berichten
  • 4819 stemmen

5 maart 2023, 13:15 uur

Bobbejaantje schreef:

(quote)

Misschien is het vandaag een veel groter cliché dan het toen was? Even gecheckt en blijkbaar zou de mirror scare voor het eerst gebruikt zijn in Repulsion (1965).

Daar zit wel wat in inderdaad, de mirror-scare komt gevoelsmatig vooral uit de jaren daarna. Ik heb de scène uit Repulsion nog eens nagekeken want ik kon me niet meer herinneren dat die daarin zat.

robertinho

  • 1112 berichten
  • 2352 stemmen

24 mei 2023, 21:51 uur

Behoorlijk grimmig filmpje dat nergens echt weet te overtuigen. Spinell zet een goede maniak neer, maar hij komt ook al vrij snel in m'n irritatiezone met dat gore gehijg. Sowieso ben ik niet zo'n fan van al dat moord-, mannequin- en moederfetisjisme, in ieder geval niet als dat het enige is waar het om draait.

Een paar weken geleden zag ik Don't Go in the House uit 1979 en die film had aardig wat overeenkomsten met deze film. Zoals...
- engige moordenaar met mommy issues;
- moeder die kind mishandelde/brandwonden gaf. In deze film met sigaretten, in de ander boven het fornuis;
- stemmen in het hoofd die nogmaals benadrukken wat we eerder al zagen, om niks aan de verbeelding over te laten;
- slachtoffers of delen daarvan worden in het huis bewaard / tentoongesteld;
- psychopaat komt aan zijn vermeende eind doordat de al dode slachtoffers 'samenwerken' en terugslaan; en
- natuurlijk de hele sfeer, rondcruisen met de auto, strandscène
...

Doe mij die uit '79 dan maar, die had ten minste nog een goede discoscène!, en was een kwartier korter.

DiDa

  • 3574 berichten
  • 2602 stemmen

19 september 2023, 16:40 uur

Grimmige en naargeestige film met een sterke Joe Spinell. Hij speelt zijn rol als seriemoordernaar / maniak echt heel goed. Er is iets creepy aan hem.

Verder heeft de film een aantal fantastische scenes (metro, auto moord). Jammer dat het allemaal zo fragmentarisch is. Lustig vergeet er eigenlijk een beetje een geheel van te maken. Dat komt de spanning niet ten goede. Daarnaast is het ook geen 'leuke' film die je nog eens opzet. De slashers uit de jaren 80 hebben toch een soort van luchtigheid van toon (ondanks dat het horror is). Maniac niet en geeft je een vies en akelig gevoel.

Toch 3 sterren vanwege Joe Spinell en een aantal sterke scenes. Maar niet meer dan dat.

Noodless

  • 9245 berichten
  • 5854 stemmen

5 november 2023, 10:23 uur

Eindelijk het originele gezien want de remake Maniac (Film, 2012) is wel al eens gepasseerd. Om te beginnen zijn de hoge verwachtingen niet helemaal ingelost want de remake is gewoon beter qua verhaal en de POV beelden vanuit de seriemoordenaar die toch een toegevoegde waarde geven. Deze film heeft eigenlijk geen verhaal en is gewoon een opeenstapeling van kills van een seriemoordenaar die we de hele film volgen. Hij is het centrale punt die de kijker constant kan volgen in zijn doen en laten. Zo krijgen we een beeld van zijn zieke geest en de momenten waar hij volledig zijn eigen niet meer in bedwang kan houden. De verzameling van de etalage poppen met de scalps van de slachtoffers is daar een voorbeeld van. Het hoofdpersonage wordt wel uitstekend neergezet door Joe Spinell en qua gore zit je goed. Er zitten genoeg toffe bloederige kills in de film, maar vooral een paar spannende scènes zoals de achtervolging in de metro en de zeer lange aanhoudende verstikking van het ho*rtje. Het slot wordt op een rare manier uitgewerkt zoals eerst de scène bij het graf van zijn moeder en daarna de volledige ontsporing in zijn hoofd waar de politie hem al of niet dood vindt in zijn woning. Beetje onbevredigend einde. The Last Horror Film kwam iets later uit met dezelfde hoofdpersonages Joe Spinell en Caroline Munro die zeker niet minder is als deze cultfilm. Daar had je ook wat meer verhaal en meer kijk op andere personages zoals zijn moeder en zijn slachtoffers. De film had ook een veel betere uitwerking naar het einde toe. Conclusie : een cultfilm waarbij de verwachtingen zeker hoger lagen, maar door de gore en het enge beeld van een zieke geest maakt dat deze film een nare ervaring is voor de kijker. 7/10

jordandejong

  • 4554 berichten
  • 1331 stemmen

12 december 2023, 23:01 uur

Maar eens in de herziening gegooid nadat ik de 88 films Bluray (inclusief iconische poster) had aangeschaft. 1 van de extra's zijn nieuwsspotjes uit de jaren 80 uit de USA die de controverse van de zojuist gereleasede Maniac behandelen.

Die controverse is ergens begrijpelijk. Maniac is geen lollig 80's slasher entertainment. Het is een vrij lugubere blik in het leven van een schizofrene seriemoordenaar. 80's New York wordt weer lekker gritty op je scherm vertoond en Joe Spinell is perfect op dreef als maniak.

De gore, verzorgd door Tom Savini die tevens een klein rolletje heeft tijdens de meest iconische kill, is prima in orde en gaat tegen het einde nog even lekker over de top. Ik blijf ook bij herziening van mening dat het vanaf het bezoek aan de fotografe een stuk minder wordt, maar de speelduur is gelukkig niet lang en dus verveelt het nooit.

Blijft een gritty klassiekertje.

starbright boy (moderator films)

  • 21415 berichten
  • 4502 stemmen

28 april, 00:07 uur

In Kino was de film eenmalig op 35mm te zien. Het was de prive kopie van William Lustig himself die ook nog een klein filmpje had opgenomen met wat anekdotes over de film en over Joe Spinell die de hoofdrol op zich nam en de film ook mede schreef. En hij bedankte ook de maker van de iconische poster. Dat was gewoon een medewerken van de distributeur en Lustig had de beste man nooit ontmoet. Maar hij wist dat die poster hem veel geld had opgeleverd. Ook hadden de mensen van Kino een filmpje gemaakt met de bizarre hoeveelheid aan kliene rolletjes en cameo's die Spinell had in vaak zeer beroemde films. The Godfather en Taxi Driver bijvoorbeeld.

De film profiteert hevig van een imponerende rol van Spinell. Een bijzonder goede set decoratie waardoor het appartement van Frank Zito erg creepy is. En een verlopen beeld van New York. Minder sterk zijn andere kanten van de film zoals de verklaring die de film zoekt in een nogal simplistisch en stompzinnig moedercomplex. Met het idee zou je na een film die nog eens bijna 20 jaar ouder is als deze niet meer weg moeten kunnen komen. En dan te bedenken dat alle moedercomplexen bij dit soort figuren in films eigenlijk verwijzen naar Ed Gein, één seriemoordenaar die inderdaad een bizar moedercomplex had. Op basis van films zou je denken dat dat veel gewoner is. Lustig had het over zijn inspiratiebronnen. Dat waren onder anderen Argento, Bava en Polanski. Ik moet wel zeggen dat Lustig, hoewel deze film zeker goede kanten heeft het niveau en gevoel voor stijl dat dat drietal heeft toch echt wel mist. Al was het einde waarin we even in het hoofd van Frank kruipen en met zijn blik kijken echt wel sterk.

Vorige12345Volgende

Maniac (Film, 1980) - MovieMeter.nl (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Kieth Sipes

Last Updated:

Views: 5610

Rating: 4.7 / 5 (47 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kieth Sipes

Birthday: 2001-04-14

Address: Suite 492 62479 Champlin Loop, South Catrice, MS 57271

Phone: +9663362133320

Job: District Sales Analyst

Hobby: Digital arts, Dance, Ghost hunting, Worldbuilding, Kayaking, Table tennis, 3D printing

Introduction: My name is Kieth Sipes, I am a zany, rich, courageous, powerful, faithful, jolly, excited person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.