Ďáblova kořist (2022) | ČSFD.cz (2024)

  • Ďáblova kořist (2022) | ČSFD.cz (1)Prey for the Devil(více)
  • Ďáblova kořist (2022) | ČSFD.cz (2)Diablova korisť
  • Ďáblova kořist (2022) | ČSFD.cz (3)Prey for the Devil
  • Ďáblova kořist (2022) | ČSFD.cz (4)Prey for the Devil
  • Ďáblova kořist (2022) | ČSFD.cz (5)The Devil's Light(méně)

55%

Hodnocení a fanklub

Horor / Thriller

USA, 2022, 93 min

Režie:

Daniel Stamm

Scénář:

Robert Zappia

Kamera:

Denis Crossan

Hudba:

Nathan Barr

Hrají:

Jacqueline Byers, Colin Salmon, Virginia Madsen, Nicholas Ralph, Ben Cross, Christian Navarro, Tom Forbes, Lisa Palfrey, Velizar Binev, Owen Davis, Ivan Rangelov, Cora Kirk(více)

Produkce:

Paul Brooks, Earl Richey Jones, Todd R. Jones, Jessica Malanaphy

Střih:

Tom Elkins

Zvuk:

P.K. Hooker, Tom Marks

Scénografie:

Jonathan McKinstry

Kostýmy:

Elena Stoyanova

(další profese)

Obsahy(2)

zobrazit všechny obsahy

Sestra Ann je pětadvacetiletá dívka, která oddaně věří, že provádění exorcismu je jejím posláním. Je však v rozporu s tradicemi instituce: jeptišky nesmějí provádět exorcismy, pouze kněží. S podporou mentora, profesora, který vycítí její zvláštní dar, jí je dovoleno sledovat skutečná školení. Její touha dokázat, že je sama sebou, nabere osobní rozměr, když se setká s jedním z nejvíce narušených pacientů školy. Během jejich trýznivých setkání se sestra Ann ocitá tváří v tvář démonické síle, která zamořuje školu a má záhadné vazby na její vlastní minulost. Tehdy si plně uvědomí sílu zla i své vlastní překvapivé schopnosti.(Vertical Entertainment)

Sestra Ann je pětadvacetiletá dívka, která oddaně věří, že provádění exorcismu je jejím posláním. Je však v rozporu s tradicemi instituce: jeptišky nesmějí provádět exorcismy, pouze kněží. S podporou mentora, profesora, který vycítí její zvláštní dar, jí je dovoleno sledovat skutečná školení. Její touha dokázat, že je sama sebou, nabere osobní rozměr, když se setká s jedním z nejvíce narušených pacientů školy. Během jejich trýznivých setkání se sestra Ann ocitá tváří v tvář démonické síle, která zamořuje školu a má záhadné vazby na její vlastní minulost. Tehdy si plně uvědomí sílu zla i své vlastní překvapivé schopnosti.(Vertical Entertainment)

(více)

Keďže je v cirkevnej hierarchii nemožné, aby exorcizmus vykonávala žena, musí sestra Ann (Jacqueline Byers) potláčať svoju túžbu po jeho vykonávaní. Naskytne sa jej však príležitosť byť svedkom jeho vyučovania a do jednej z konfrontácii s posadnutou osobou sa zhodou náhod zapojí aj ona sama. Vyučujúci zisťuje, že Ann má pozoruhodný talent, ktorý by mohol pomôcť pri tých najťažších exorcizmoch.(Marceloo)

Videa (1)

Recenze (96)

VÍCE

Astaroth12

všechny recenze uživatele

Na tento film som sa dosť tesil, lebo filmy o exorcizme mam rád. A ešte viac to umocňoval fakt, že nejde celkom o bežný film o exorcizme, keďže kňaza tu nahradila mníška. Na papieri to vyzeralo celkom v pohode, ale realita bola o čosi horšia. Nehovorím, mníška to zvládla ideálne, ale horšie to už bolo s prevedením a hlavne s klišéovitosťou. Tej vaty tu bolo neskutočne veľa a žiadna zo scén nebola originálna a tým pádom ani zaujímavá či nevšedná. Škoda toho premárneného potenciálu, lebo spojenie mníšky s exorcizmom a do toho škola pre exorcistov znie vynikajúco a celkom neobyčajne, ale k tomu treba aj schopných tvorcov, čo to budú vedieť pretaviť do slušného výsledku. A tu sa taký nenašli. Od Daniela Stamma som videl zaujímavý 13 sins a len priemerný The Last Exorcism a práve ten druhý ukázal, že tento režisér by už filmy o exorcizme točiť nemal a po tomto nezdare by si to už aj mal uvedomiť. Nič nové pod slnkom a na tento počin, si za niekoľko dní, už ani nespomeniem. Slabé 3*.()

Martrix

všechny recenze uživatele

Ďáblova kořist vcelku přesně odráží dosavadní zkušenosti tvůrců. Zappia je sotva průměrný scénárista a Stamm průměrný, ale relativně zručný režisér. Producenti se také pohybují spíše v mělčích vodách, ale budiž jim ke cti, že co ušetřili obsazením neotřelých tváří (v kombinaci s velmi otřelými polobéčkaři), to dali na solidní výpravu. Takže výsledkem je docela dobře vypadající horůreček, který vás ničím krom lekaček nepřekvapí, jen vás možná rozladí primitivním příběhem. Ono by nejspíš šlo i s tímto scénářem, udělat atmosferickou jednohubku, která by nejednoho fandu potěšila. Stačilo by vyměnit pěknou tvářičku Jacqueline Byers za nějakou jeptiškoidnější average..., udělat to celé ponurejší, komornější a špinavější. Když je to takhle napudrované, vyniknou hloupá místa, nedaří se udržet atmosféru a zbytečně přitažlivá jeptiška v kombinaci s pomrkávajícím kněžím, odvádí pozornost... . Navíc měli tvůrci potřebu potěšit feministky, které jistě těžko koušou fakt, že je církev samý pinďourkář a ženám je mnoho věcí zapovězeno. Myslím si to taky...proč by měl Bohdan ženám něco upírat...když můžou boxovat, proč by nemohly potírat démony. Nicméně aby to proběhlo bez odporu a dokonce s takovým nadšením ze strany církve, jako v tomto filmu...to by ani cool Franta nedovolil. V reálu by zatuchlá církev spíš dovolila knězům nosit tanga pod sutanou, než aby nechali mladou jepťu, někoho ovymítat. 50%()

Reklama

warrenur

všechny recenze uživatele

Predvidatelna "vymietacka" s emancipovanou, tvrdohlavou, ale odvaznou sestrou Ann. Jacqueline Byers sa zhostila role colkovo uspokojivo a biele vlasy jej dodavaju ojedinelost, ktora bola v prudkom kontraste s ostatnym klerom. Tak ako tvorcovia i zamyslali. Prostredie bolo obcas usmevne a naivne, ale odpovedalo klise v ramci zanru. Cajicek. Moze sadnut, siahol som po tomto len kvoli tomu ,ze som myslel, ze mi aspon obcas dvihne tepy. :) Nestalo sa, lakacky ocakavate a hlasne zvuky su proste len neprijemne. Neodporucam ist do tohoto s podobnym ocakavanim, len dalsia kopia uz x-krat videneho. 40%()

EvilPhoEniX

všechny recenze uživatele

Generická, tuctová a zapomenutelná mainstream vymítačka, která měla být Straight to VOD. Trailer byl sympatický a tvářil se jako něco refrešujícího, ale je to utopeno v klišé a nenápaditými hororovými scénami. Samotný nápad o jeptišce, která odhodlaně věří, že provádění exorcismu je jejím posláním je docela ucházející. Herečka je sympatická a škola exorcistů je něco, co jsme možná ještě neviděli, ale z relativně lákavé premisy mohli tvůrci vytěžit rozhodně více, ale vsadili spíše na stokrát viděné. Naštěstí má film jen 90 minut a celkem rychle uteče a líbilo se mi, že nešlo o jednu posednutou osobu za celý film, ale bylo jich tu více ( malá holčička dokázala být creepy), ale pořád mi to přišlo nedostačující. Atmosféra zde vůbec nefunguje, každá potenciálně zajímavá scéna je ukončena tím nejlacinnějším jumpscarem ( na mne nezafungovala ani jedna lekačka za celý film), Finále v katakombách má plus za hezké prostředí, ale to je tak vše. Je to klasicky PG-13, takže bez násilí, dějově to příliš nevtáhne a na postavách divákovi moc nezáleží. Při sledování jsem měl pocit, že sleduji řadový film. Vidět film doma, šel bych s hodnocením možná ještě níže. Za sebe doporučuji jít bez přemýšlení na Smile. 5/10.()

Psychor

všechny recenze uživatele

Koukatelné, byť předvídatelné a úsečně jednotvárné filmové cvičení na téma vymítání, které sestává ze spousty žánrových klišé. Je smutné, že z českých kin prakticky zcela vymizely horory s ofenzivním potenciálem, které se dokážou lišit a vytrhávat publikum z navyklých stereotypů. Letos bohužel splňuje daná kritéria pouze Garlandův Men, za jehož uvedení vděčíme artové distribuční společnosti Aerofilms. Uvítal bych, kdyby se ostatní distributoři chytli za nos a adekvátním výběrem snímků znovu začali kultivovat divácký vkus (samozřejmě s ohledem na potenciální návštěvnost), tak jako tomu bylo ještě před pár lety, kdy se v multiplexech stály fronty na skvosty typu The Witch či Mother! Za pár týdnů se za tímto účelem setkám s jedním vysoce postaveným člověkem z Unie filmových distributorů. Uvidíme, jestli moje odborná kritika dopadne na úrodnou půdu... Jakožto zdejší hororový expert tak snímku Prey for the Devil uděluji dvě slabší hvězdy.()

Galerie (16)

VÍCE

Photo © Lionsgate

Ďáblova kořist (2022) | ČSFD.cz (7)

Zajímavosti (4)

VÍCE

  • Původní název filmu byl „The Devil's Light“, ale později byl změněn na „Prey for the Devil“.(Baru.Class)
  • Film sa natáčal v Sofii (Bulharsko) počas leta 2020.(Arsenal83)
  • Název filmu se objeví až před závěrečnými titulky.(Amras)
Ďáblova kořist (2022) | ČSFD.cz (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Duane Harber

Last Updated:

Views: 6484

Rating: 4 / 5 (51 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Duane Harber

Birthday: 1999-10-17

Address: Apt. 404 9899 Magnolia Roads, Port Royceville, ID 78186

Phone: +186911129794335

Job: Human Hospitality Planner

Hobby: Listening to music, Orienteering, Knapping, Dance, Mountain biking, Fishing, Pottery

Introduction: My name is Duane Harber, I am a modern, clever, handsome, fair, agreeable, inexpensive, beautiful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.